A bikrobiom és a vegán életmód 

2024.05.27
Sosem felejtem el, amikor az én csodadoktorom Dr Breyer Helga a Vegán Kifli teraszán ücsörögve egy hosszas beszélgetés zárójaként azt mondta nekem. Anitám, az egészséges mikrobiom a hosszú élet titka.

Azóta rengeteget könyvet olvastam, számtalan dolgozatot tanulmányoztam és pár igen érdekes filmet is megnéztem, hogy megértsem mi is az én teendőm a mikrobiommal kapcsolatban. 

Először is, mi az a mikrobiom és miért van a vegán életmód jótékony hatással “rá”?!


A mikrobiom egy adott élőlény – például az ember – szervezetét alkotó mikroorganizmusok összessége, Baktériumok, vírusok, gombák és egyéb mikroorganizmusok. A mikrobiom fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, az emésztésben, a tápanyagok felszívódásában, valamint sok más egészségügyi folyamatban. A mikrobiom egyensúlyának megtartása fontos az egészséges szervezet működése szempontjából.

A vegán étrend, amely kizárja az állati eredetű élelmiszereket, például húst, tejtermékeket és tojást, hatással lehet a mikrobiomra. A vegán étrend magas rosttartalommal rendelkezik, mivel sok gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonákat tartalmaz, amely kedvező hatással van a bélflórára. 

A vegán étrend gazdag prebiotikumokban, amelyek olyan rostok, amelyek segítik a jótékony baktériumok növekedését a vastagbélben. Ezek a jótékony baktériumok számos egészségügyi előnnyel járnak, például az emésztés támogatása, a hormonális egyensúly fenntartása, az immunrendszer erősítése és a gyulladás csökkentése.


Tehát, a mikrobiom az emberi testben található összes mikroszkopikus baktériumok, vírusok, gombák és egyéb mikroorganizmusok közös neve. A mikrobiom rendkívül fontos szerepet tölt be az emberi szervezet egészségének fenntartásában. 

Befolyásolja az immunrendszer működését, az emésztőrendszer egészségét, a vércukorszint szabályozását, az idegrendszer működését és még számos más szervrendszerre is hatással van.Ha a mikrobiom kiegyensúlyozott és egészséges, akkor segít megelőzni a gyulladásokat, allergiákat, autoimmun betegségeket és még számos más egészségügyi problémát. 

Ha azonban a mikrobiom egyensúlya felborul, akkor az könnyen vezethet különböző egészségügyi problémákhoz és betegségekhez.Ezért fontos odafigyelni a mikrobiom egészségére, és támogatni annak optimális működését. Ehhez segíthet a megfelelő táplálkozás, - akár a vegán életmód - a probiotikumok és prebiotikumok fogyasztása, a stresszkezelés, az elegendő alvás és a rendszeres testmozgás - mint a jóga - . Ezen kívül fontos kerülni a túlzott antibiotikum-használatot és a helytelen életmódot, amelyek károsíthatják a mikrobiom egyensúlyát.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a vegán étrend hiányosságokat okozhat bizonyos tápanyagok terén, például B12-vitamin, vas és cink tekintetében. Ezek a hiányosságok negatívan befolyásolhatják a mikrobiomot és az egészséget is. Ezért fontos olyan táplálékkiegészítők alkalmazása, amelyek ezeket a hiányosságokat kompenzálják a vegán étrend követőinek.

Én magam is élek a táplálék kiegészítők használatának lehetőségével, melynek kiválasztásában Dr Bagi Valéria barátnőm segítségét kértem.

Ezzel kapcsolatban számtalan teltházas élményfőzéssel egybekötött előadást tartottunk, hogy megértse mindenki milyen fontos a táplálkozásunkra és az életmódunkra odafigyelni. 

Annyira szép és színes az élet, egy kis odafigyeléssel sokáig élvezhetjük mindezt.
Vegánjógi🌱